Welcome to IPTV Forumları

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark
YAYINDA !Sitemize özel yapılmış olan MAC Combo üretici yayınlandı! MAC Olusturucu v1
YAYINDA !Sitemize özel yapılmış olan User:Pass Combo üretici yayınlandı! User:Pass Oluşturucu v1

Yaban arıları deneyimli grup üyelerini izleme yoluyla sorun çözmeyi öğreniyor

kalamaras

Paylaşımcı
ELİT ÜYE
Kayıtlı Üye
22 Haz 2021
104
68
28



yaban arısı


İngiltere'de bilim insanları, yaban arılarının daha deneyimli grup üyelerini izleyerek sorun çözmeyi öğrendiklerini, "sosyal öğrenmenin" davranışları üzerinde etkili olduğunu ortaya koydu.
Londra Queen Mary Üniversitesi'nden uzmanlar, bir grup arıyı şeker ödülü içeren bir kutuyu açmaları için eğitti.
Araştırmaya göre, bu arılar daha sonra edindikleri bilgileri kolonilerindeki diğer arılara aktardı.
Araştırmacılar, "sosyal öğrenmenin" yaban arılarının davranışları üzerinde daha önce tahmin edilenden daha büyük bir etkiye sahip olabileceğini keşfetti.
Çalışmayı yürüten bilim insanları, bir kapağı döndürerek açılabilen bir kutuya şekerli su yerleştirdiler.
Kapak, kırmızı bir kolu iterek saat yönünde, mavi kolu iterek de saat yönünün tersine döndürülebiliyordu.
Bilim insanları, kapağı açmak için bu yöntemlerden birini kullanmaları konusunda bir grup arıyı eğitti. Bu sırada diğer arılar da izleyici durumundaydı.
Bu izleyici arıların ise alternatifi keşfettikten sonra bile, yüzde 98 oranında, eğitilen arı grubunu izlerken gördükleri yöntemi seçtiklerini tespit etti.
Çalışmada ayrıca, eğitilen arı içeren gruptakilerin, kontrol grubuna kıyasla daha fazla kutu açtığı tespit edildi.
Araştırmacılar, bunun arıların çözümü kendileri keşfetmek yerine davranışı sosyal olarak öğrendiklerini gösterdiğini söyledi.
Çalışmayı yöneten Dr. Alice Bridges, yaban arılarının doğal ortamlarında "kültürel olgular" sergileyen canlılar olarak bilinmediğini söyledi.
"Ancak deneylerimizde, primatlarda ve kuşlarda görülene benzer şekilde, yaban arısı gruplarında davranışsal bir 'eğilimin' yayıldığını ve sürdürüldüğünü gördük" dedi.
Bridges, bu yaban arıları gibi sosyal böceklerin davranışlarının "gezegendeki en karmaşık davranışlardan bazıları" olduğunu kaydetti.
Hem "mavi" hem de "kırmızı" kollar için ayrı ayrı eğitilen arıların aynı arı grupları arasına salındığı diğer deneylerde, izleyici arılar başlangıçta her iki yöntemi de kullanmayı öğrendi, ancak sonunda bir çözümü tercih etti ve bu daha sonra o kolonide baskın yöntem oldu.
Araştırmaya göre bu, arı popülasyonu içinde davranışsal bir eğilimin nasıl ortaya çıkabileceğini gösteriyor.
Bu durumda araştırmacılar, yiyecek arama davranışındaki herhangi bir değişikliğin, arıların tercihlerini değiştirmesinden ziyade, tecrübeli arıların yiyecek aramayı bırakması ve yeni öğrenenlerin ortaya çıkmasından kaynaklanabileceğini söyledi
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu içeriği okuyan kullanıcılar

Üst Alt
AdBlock Tespit Edildi !!!

Adblock (Reklam Engelleyici) Tespit Edilmiştir !!!

Tarayıcınızda Adblock (Reklam Engelleyici) yazılım tespit ettik, lütfen bu uygulamayı kapatınız ve sayfayı yenileyiniz. Sitemizin devamı için reklam yayınlamaya ihtiyacımız var bu yüzden sizde bize destek olursanız seviniriz.


AdBlock'ı Devredışı Bıraktım